Overijssel goed op weg met AED-netwerken

HENGELO / BORNE - De Overijsselse gemeenten zijn al goed op weg om een dekkend AED-netwerk te realiseren. Met name Hengelo en Borne hebben al een uitstekende dekking van deze levensreddende apparatuur. Toch valt er nog veel winst te behalen; volgens de Hartstichting zijn door heel Nederland nog zo'n 5.000 AED's nodig om het land 'hartveilig' te maken.

Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED's en burgerhulpverleners die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. Dat stelt de Hartstichting op basis van de toename van het aantal 24/7 beschikbare en aangemelde AED's. Op dit moment zijn dat er bijna 20.000, tegen vorig jaar ruim 15.000. Een groei van ruim 30%. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 AED's extra nodig. De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen.

Overijssel
Van de ongeveer 1.900 AED's die in Overijssel zijn aangemeld, is 73 procent 24 uur per dag beschikbaar. Veel plaatsen zijn al goed op weg voor een sluitende dekking en hebben hier en daar nog enkele AED's nodig. Voorbeelden daarvan zijn Hengelo en Borne. De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70 procent). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED's zijn, die kunnen worden ingezet via reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt. Mee info is te vinden op hartstichting.nl/aed.

Grotere dekking nodig
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. Deze zogenoemde burgerhulpverleners kunnen reanimeren en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem. In het oproepsysteem staan ook AED's geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Meer berichten