Column: Op zoek naar het juiste hart

Ik had met hem afgesproken om op 01 mei de Dag van de Arbeid samen de straat op te gaan in Hengelo. De straat op, omdat hij niet is gehoord en wel gehoord wil worden, Eric Hochstenbach, hij die geboren is met een aangeboren beperking. Juist nu in deze periode waar de politiek roept dat er meer moet worden gedaan voor de minderheden, de ouderen, de eenzame, zouden wij ook aandacht gaan vragen voor hem, Eric persoonlijk.

De sociale instelling halen alles uit de kast. Ze geven aandacht aan ouderen, eenzamen en zwakkeren in Hengelo. Veel vrijwilligers zo ervaar ik ook in Hengelo zetten zich in op velerlei fronten. Kaartjes worden verstuurd, trompet wordt gespeeld, broodjes uitgedeeld, maaltijden bereid en bezorgd. Ja, ik constateer dat er in Hengelo veel goeds wordt gedaan en dat aandacht wordt gegeven en aandacht wordt gekregen. Maar wat ben je als de eenzame en roepende in de Hengelose woestijn. Eigenlijk niets. Want zo zie ik Eric Hochstenbach. Hij is van de buitenwereld afgesloten. We kunnen elkaar niet ontmoeten in deze 1,50 meter samenleving. Restaurant Nationaal onze zaterdagse ontmoetingsplek is gesloten. En met Eric op 1,50 meter afstand communiceren is voor Eric, de spraakgestoorde, maar ook voor een 84-jarige met een hoorapparaat moeilijk zeer moeilijk. Dan maar een Hengelose Wind laten waaien. In de hoop dat deze waait naar de goede ontvanger. Eric wil zijn verhaal kwijt. Eric vraagt om aandacht en begrip voor mensen met een aangeboren beperking. Al ruim 20 jaar worstelt Eric en er is niemand deze roepende hoort.

Stephan Leus compliment voor de ovenschotels op bestelling van het Leger des Heils. Lambertus parochie complimenten dat u ons in de gelegenheid stelt om op corona-afstand een kaarsje aan te steken en ons gebed te doen uit te spreken. Creatief Hengelo die mondkapjes weet te presenteren met het stadslogo. De politiek die zich gaat inzetten voor een legale gokhal in Hengelo. De stadsdichteres die wil dat we weer kuierend door de stad kunnen gaan en een visje kunnen gaan eten op de markt. Wier-Kocu die aandacht vraagt voor subsidie voor de voedselbank. Allemaal goede aandachtspunten, zeker punten die aandacht moeten krijgen. Maar wie heeft in Hengelo aandacht voor een man met een aangeboren beperking. Ik constateer tot op heden niemand. Sinds mijn vorige oproep in deze krant heb ik geen reacties mogen ontvangen. Er zijn zoveel sociale en maatschappelijke instellingen in Hengelo waar professionals werkzaam zijn, mensen die zijn opgeleid om mensen met beperkingen te begeleiden en behulpzaam kunnen zijn. Niemand heeft zich tot op heden gemeld ondanks mijn eerdere oproep. Humanitas, Zorg in de Stad, Cliënt ondersteuning Twente, SMT Zorg, Wijkkracht, Carrint, Gemeente Hengelo. Wie o wie kan en wil Eric behulpzaam zijn?


Kaatjeknip Hemelvaartsdag 2020

Reactie: kaatjeknip@gmail.com

Meer berichten