Overijssels zwemwater is veilig om in te zwemmen

TWENTE - Het warme zomerweer nodigt ook voor een heerlijk koele plons. Maar voor het zwemmen is het wel belangrijk om even de zwemwaterkwaliteit te controleren.

Het Waterschap Vechtstromen controleert van 1 mei tot 1 oktober actief de waterkwaliteit van de 44 officiële zwemplassen in hun werkgebied. Deze plassen worden dan negen keer per seizoen gecontroleerd, of wat vaker wanneer er aanleiding toe is. Bijvoorbeeld bij meldingen van blauwalg.

Goed in orde
De waterkwaliteit van de Overijsselse zwemlocaties is goed in orde. Zo kunnen zwemmers veilig terecht op het Hulsbeek in Oldenzaal, Rutbeek in Enschede en het Lageveld in Wierden. Hierbij worden ook de individuele plassen onderzocht, zodat precies duidelijk is welk water wel en niet in orde is.

Controleer de kwaliteit
Het advies van het Waterschap Vechtstromen is om voor het bezoek aan een zwemlocatie altijd even te kijken op www.zwemwater.nl voor actuele informatie.

Niet in open water
Het is niet verstandig om tijdens warm weer te zwemmen in onofficieel zwemwater zoals rivieren. Toch zijn er nog opvallend veel mensen die dit doen. Van een brug, sluis of ander bouwwerk springen is verboden en bovendien levensgevaarlijk. Zo zijn er vaak verborgen gevaren onder water, waaronder sterke stroming en een koude temperatuur. Helaas komen er elk jaar zwemmers om het leven door het nemen van onverantwoorde risico's. Veel mensen overschatten helaas hun zwemvaardigheid, waardoor ongelukken op de loer liggen.

Corona-adviezen
Naast de veiligheid van het zwemwater is het ook belangrijk om alert te zijn op de geldende coronamaatregelen en de eventuele beperkingen die van kracht zijn. In algemene zin blijft het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden, drukte te mijden en thuis te blijven bij gezondheidsklachten. Houd er ook rekening mee dat bepaalde faciliteiten zoals douches en toiletten gesloten kunnen zijn.

Meer berichten