Foto:

Even verhuizen voor renovatie appartementen

DELDEN - Slechts voor de tweede keer in haar ruim honderdjarige bestaan, zag Wonen Delden zich genoodzaakt om huurders te vragen tijdelijk naar een ‘wisselwoning’ te verhuizen. Reden hiervoor was de inval van het coronavirus tijdens de omvangrijke renovatie van De Jan Lucaskamp met daarin 30 appartementen.

Uitvoering van dit zorgvuldig voorbereide project was in volle gang. “Toen de regering half maart de maatregelen rond corona bekend maakte, zijn we direct gestopt met de geplande werkzaamheden bij mensen thuis”, vertelt Anja Spijker namens Wonen Delden. “In afwachting van wat komen zou, konden de werkzaamheden aan de buitenkant van het gebouw en met renovatie van drie leegstaande appartementen wel doorgaan. Ondertussen hebben we ons laten adviseren door deskundigen en ben ik opnieuw in gesprek gegaan met de bewoners en betrokken familieleden. Conclusie was al vrij snel, dat uitstel van renovatie van dit wooncomplex, niet tot de opties behoorde. We zochten een manier waarbij veiligheid van bewoners gewaarborgd was en waarop we gelijktijdig aan alle eisen van het RIVM konden voldoen. En zo vormde zich een plan op maat, om voorafgaand aan uitvoering van werkzaamheden in het eigen appartement, te verhuizen naar één van de drie ‘wisselwoningen’ in hetzelfde complex.”

Bijna klaar
De werkzaamheden in het appartement van Renske Weenink zitten er bijna op, dus verhuist ze terug vanuit de wisselwoning naar haar eigen appartement. De komende negen weken volgen andere bewoners deze route. “Het aannemersbedrijf en de installateur houden zich aan een strakke tijdsplanning”, vertelt Anja vanuit het speciaal daarvoor ingerichte kantoortje in De Jan Lucaskamp. Hier is het ook, waar ze in coronatijd, op gepaste afstand van elkaar, de zogenaamde keukentafelgesprekken voerde met mensen. “We zijn ons terdege bewust van de kwetsbaarheid van de bewonersgroep”, verzekert Anja. “Renske haalt met haar 26 lentes de gemiddelde leeftijd flink naar beneden, maar over het algemeen zijn bewoners hier toch wel hun 80ste levensjaar gepasseerd. En ook al streef je ernaar het geluid en de rommel zoveel mogelijk te beperken; zo’n renovatie veroorzaakt, hóe dan ook, overlast. Dan is het fijn dat we mensen, tijdens werk in hun eigen appartement, een comfortabel ingerichte wisselwoning kunnen aanbieden. Zelfs voor lekker eten wordt hier dagelijks gezorgd.” Volgens Wonen Delden mogen alle huurders erop vertrouwen dat zij precies vanaf de geplande datum, een weekje in dit wisselappartement wonen. Zijn de werkzaamheden achter de rug, dan keren mensen terug naar het eigen, opgeknapte en gedesinfecteerde appartement.

Meer berichten