Foto:

Cameratoezicht bij afvallocaties

HOF VAN TWENTE - De gemeente Hof van Twente start deze maand met een proef voor cameratoezicht bij diverse afvallocaties. Er komen camera's bij milieu-eilanden, ondergrondse afvalcontainers en oud-papierlocaties.

De gemeente wil zo voorkomen dat mensen afval dumpen op deze locaties wat er niet thuis hoort. Helaas komt bijplaatsing van afval vaak voor. Sinds de huidige crisis lijkt het bovendien zelfs erger te worden. Het bijplaatsen van afval levert een rommelig straatbeeld op, het werkt ongedierte in de hand en mensen voelen zich onveilig. Het is ook een erg hardnekkig probleem om aan te pakken; in andere gemeenten zijn ook al drastische maatregelen genomen. Het probleem is zodra er één zak bijgeplaatst is, dat mensen dit zien als een vrijbrief om ook hún afval te dumpen.

Cameratoezicht
Om dit te ontmoedigen gaat de gemeente tot en met 31 december cameratoezicht toepassen op diverse locaties waar veel klachten zijn over afvaldump. Daarnaast gaan de buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente extra controles uitvoeren op deze overlastlocaties. Overtreders riskeren een boete van 104 euro voor het bijplaatsen van afval. Het gaat hierbij om een proef. De gemeente ziet zich genoodzaakt tot deze Big Brother-achtige maatregelen, omdat eerdere maatregelen niet het gewenste effect hadden. In andere gemeenten kiest men ook steeds vaker voor cameratoezicht. Andere, creatieve maatregelen zijn de aanleg van containertuintjes met nep-gras en nep-bloemen en een innovatief 'alarmsysteem' zoals nu op proef in Almelo in gebruik is.

De beelden
De gemeente heeft de bevoegdheid om cameratoezicht toe te passen. De beelden worden niet langer dan 4 weken bewaard, behalve wanneer er strafbare feiten gebeuren. De BOA's kunnen de beelden bekijken en handhavend optreden wanneer dit nodig is.

Meer berichten