Veilig barbecueën deze zomer

TWENTE - De zomerse temperaturen laten het hart van de barbecueliefhebber weer sneller slaan. Zodra het weer het ook maar enigszins toelaat, wordt de maaltijd weer buiten op de barbecue bereid.

Het eerste wat er dan gedaan moet worden, is de barbecue weer uit de opslag halen, tenzij u een buitenkeuken of een betonnen barbecue heeft. De elektrische barbecue is misschien wel het snelst klaar te zetten. Neerzetten, stekker in het stopcontact en even wachten totdat deze op temperatuur is. Een stopcontact in de buurt is wel noodzakelijk. Een gasbarbecue heeft qua voorbereiding niet veel meer nodig dan een elektrische barbecue. De gasfles aansluiten en de barbecue ontsteken en al snel kan het eerste vlees erop. Als laatste optie is er dan nog de barbecue op kolen. Nadeel van de kolenbarbecue is de lange voorbereidingstijd. Na het aansteken van de steenkool is het wachten tot de kolen met een aslaag bedekt zijn en er gegrild kan worden.

Veilig barbecueën
Verder is het belangrijk dat het barbecuen op een veilige manier gebeurt. Het gebruik van bijvoorbeeld spiritus op een houtskoolbarbecue wordt afgeraden in verband met het gevaar dat het kan opleveren. Er ontstaat snel een steekvlam en helaas zijn er mensen die daardoor de rest van hun leven getekend zijn. Welk type barbecue ook gebruikt wordt er zal altijd rekening gehouden moeten worden met brandgevaar en brandwonden. Het gebruik van het juiste gereedschap, het bij de hand hebben van blusmiddelen en oog hebben voor de onvoorspelbaarheid van kinderen kunnen voorkomen dat de barbecue uitloopt op een drama.

Voedselveiligheid
De voedselveiligheid is zeker ook iets om in de gaten te houden. Belangrijk is een juiste bereiding van producten. Een goed voorbeeld hiervan is kip. Kip kan salmonella bevatten die voor veel narigheid kan zorgen. Door verhitting wordt de bacterie gedood en wordt u er niet ziek van. Natuurlijk geldt dit voor alles wat op de barbecue bereid wordt. Een goede verhitting van producten zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Let vooral ook op de kruisbesmetting; leg bijvoorbeeld geen bereid vlees terug op een bord waar eerder rauw vlees op lag. Laat vlees ook niet te lang buiten de koelkast staan; na twee uur buiten de koelkast is het niet meer te vertrouwen volgens het Voedingscentrum.

Meer berichten