Column: De fonteinen in de stad

Ik ben dol op fonteinen, en ik houd ook van water. Het belang van water kennen wij. De mens kan dagenlang zonder voedsel, maar zonder water houden wij het niet lang vol. Schoon, fris, helder water. Water om te drinken, om te koken en te wassen en je tanden te poetsen, maar ook om je dorst te lessen. Water is niet alleen van levensbelang, maar ook aangenaam: water vergroot de ruimtelijke kwaliteit. Water heeft een aantrekkende werking, we kijken graag naar waterstromen, water maakt de kleuren intensiever en water geeft glans aan de omgeving.

Zo ook voor mij, vorige week zaterdagmiddag, zittend op het terras bij café restaurant Nationaal op het Burgemeester Jansenplein te Hengelo. Ik zit op de eerste rij met mede-stamgasten en geniet. Ik geniet van de spelende kinderen die onder de grote boogvormige fonteinen door springen en genieten van het waterballet. Wat een blijheid wat een vrijheid, het water is terug in hartje stad. Het evenementenplein - het nieuwe paradepaardje van Hengelo, dat is het zeker. Hier is over nagedacht en de bedenkers en uitvoerders verdienen dan ook complimenten. De boogfonteinen met de bedrieghertjes die spuiten tot twee meter hoogte, bieden een plezierig vermaak aan de jeugd. Water trekt de kinderen aan en wij ouderen komen er als vanzelf bij om mee te plezieren.

Water brengt leven, nieuw leven, er is reuring in hartje stad van Hengelo. Het evenementenplein zal aan veel mensen vreugde en blijheid geven, maar ook blijvende herinneringen oproepen. De corten stalen goten roepen voor mij herinneringen op aan de periode dat ik de leerlingstelsel opleiding bij Stork volgde in de toen nog trotse metaalstad. Roestend staal, rust roest. De joelende en spelende kinderen deden mijn gedachten verplaatsen en het deed mij opnieuw beseffen wat vrijheid is. Vrijheid en toegankelijkheid, de duif - personificatie van de Vrede. Blijvende Vrede en Vrijheid in het hart van de stad. Ook hier spreek ik mijn waardering en respect uit naar allen die aan het evenementenplein een bijdrage hebben geleverd.

Ongeschonden is het blijven staan; het Vrijheids-monument. Toegankelijk voor een ieder, en blijvend verwijzend naar Vrijheid. Hengelo haalt het water terug in hartje stad, dertien boogfonteinen die zorgen voor plezier, vermaak en vrijheid. Hengelo heeft opnieuw (drink) water in de binnenstad. Het evenementenplein, plein van leven, plein voor dierbare herinneringen, plein van Vrede.

Kaatjeknip juli 2020.

Reactie: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten