Burgemeester-Dahlia’s voor het gemeentehuis doen het mooi

HOF VAN TWENTE - De dahlia’s die afgelopen jaar gedoopt zijn door burgemeester Ellen Nauta staan in volle bloei in de bloembakken voor het gemeentehuis. Deze ‘Ellen Nauta Dahlia’ werd gekweekt door Hans Mikkers, die terecht trots is op het resultaat.

Hij is al zo’n twintig jaar amateur-dahliakweker en penningmeester van de Landelijke Dahliavereniging. “De dahlia is weer helemaal van nu. De bloem is erg populair en er zijn duizenden varianten van, de een nog mooier dan de ander”, vertelt Hans Mikkers. “Deze mooie variant maakt daar nu ook deel van uit.” Burgemeester Ellen Nauta is er blij mee: “Ik voel me zeer vereerd met zo’n prachtige bloem die naar mij genoemd is. Vorig jaar mocht ik de dahlia dopen en nu staat de bloem vlak voor mijn raam te bloeien.”

Mooie plek
De dahlia voegt een mooi stukje kleur toe aan deze plek. Deze is ook relatief gemakkelijk qua de verzorging, wat in deze context natuurlijk ook fijn is. Beetje water, beetje zon en wat mest garandeert dat mensen volop kunnen genieten van deze mooie bloemen.

Ontdek de dahlia
Het plaatsen van de dahlia’s op zo’n specifieke zichtlocatie heeft natuurlijk ook nog een ander bijkomend voordeel: Mikkers hoopt dat nog meer mensen enthousiast worden voor het planten van deze mooie bloemen of wellicht zelf proberen om hun eigen variant te kweken. Dat de dahlia een tijdloze klassieker is blijkt ook wel uit de staat van dienst van de Landelijke Dahliavereniging. Deze werd opgericht in 1909 en heeft een breed ledental, van zowel professionele- als amateurkwekers. Zij organiseren ook jaarlijks een eigen landelijke dahliashow, waar deelnemers strijden om de grootste en mooiste dahlia’s en waar tevens de nieuwste soorten gepresenteerd worden. Het vernoemen van dahlia’s en andere planten naar lokale en landelijke bekendheden is een vaste traditie die we ook in Twente veel zien. Zo heeft ook kunstenaar Ton Schulten zijn eigen dahlia en Herman Finkers een eigen fuchsia.

Meer berichten