Mozaïekbank herdenkt honderd jaar algemeen kiesrecht

HOF VAN TWENTE - Dinsdag onthulde de gemeente een bijzondere mozaïekbank voor het gemeentehuis. De bank staat symbool voor het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Aanleiding was een motie van GroenLinks die door de gemeenteraad aangenomen werd.

De bank zat al een tijdje ‘in de koker’. Al in december 2018 nam de raad een motie aan voor het vieren van honderd jaar kiesrecht. De wens was om een blijvende herinnering bij het gemeentehuis te plaatsen. Het college koos voor een mozaïekbank, ook omdat er al andere soortgelijke banken in de Hof te vinden zijn.

Wedstrijd
Om een en ander wat bekendheid te geven en mensen enthousiast te maken voor het concept werd een prijsvraag uitgeschreven. Mensen konden een idee indienen en een vakkundige jury koos uiteindelijk het winnende ontwerp. Dit werd ingediend door smartlappenkoor Ditus Goris. Het koor hielp mee met het mozaïeken zelf, evenals vrijwilligers van Stadslandbouw. De bank werd gemaakt in het pand van Kringloop Outlet Hof van Twente. Een en ander werd begeleid door Ina van de Riet van Stadslandbouw Hof van Twente.

Wat laat
De onthulling van de bank dinsdag was wel.... wat laat. We vierden namelijk al in 2019 het honderd jaar algemeen kiesrecht. Voor wie dit een beetje kwijt is: tot 1917 mochten alleen gemiddelde en goed opgeleide mannen stemmen. In 1917 kregen alle mannen vanaf 25 jaar kiesrecht. In 1919 volgde een uitbreiding - toen mochten ook alle vrouwen eindelijk stemmen.

Belangrijk
GroenLinks beargumenteerde destijds dat een zichtbare uiting van het kiesrecht op zich al een goede insteek is. Veel jongeren en jongvolwassenen hebben weinig affiniteit met stemmen en politiek. De opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen - 37,5 procent - gaf aan dat er nog veel winst te behalen valt.

Meer berichten