Foto: Shutterstock.com

Column: Eenzaam maar niet alleen

Deze week is het de Week van de Eenzaamheid. “De week”; het klinkt voor mij net alsof die andere 51 weken er niet toe doen. Zo’n 40 procent van alle Nederlanders voelt zich eenzaam en er is nog meer eenzaamheid onder mensen met migratie achtergrond en 75-plussers.

In de gemeente Oldenzaal betekent die 40 procent dat zo’n 12.000 inwoners van Oldenzaal zich (wel eens) eenzaam voelt. Eenzaamheid treft dus velen. De kans op eenzaamheid neemt toe wanneer u een leeftijd van 75 jaar hebt bereikt. Ik heb het destijds ervaren toen mijn lief voor mij veel te vroeg kwam te overlijden, ik hoor mij nog klagen. Maar ook gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn, verslechtering van het gehoor, het zien, de mobiliteit en het geheugen. Door deze verslechtering komt het vaak voor dat het onderhouden van relaties en vriendschappen moeilijk verloopt.

Toch heb ook ik de eenzaamheid moeten overwinnen en het is mij redelijk gelukt tot op heden. Je moet niet gaan denken en het gevoel krijgen dat je overbodig bent en niks meer hebt te betekenen. Men is op zichzelf aangewezen als het gaat om contacten te leggen en te onderhouden. De kerk op slot, het theater gesloten het stamcafé moeilijk bereikbaar en leeftijdsgenoten, familieleden die hetzelfde ervaren. Bij de vraag die ik nogal eens stel aan leeftijdgenoten is het bijna altijd, nee. Het gaat wel goed met mij. Veel ouderen geven niet aan dat ze zich alleen en eenzaam voelen. Ik mag graag het stadstheater bezoeken en had ondanks de coronabeperkingen weer een aantal voorstellingen gepland. Toch heb ik vorige week het besluit genomen om voor dit jaar al mijn geplande voorstellingen af te zeggen. En nu ik dit schrijf neem ik ook het besluit om mijn 85e verjaardag 13 oktober af te zeggen.

Met mijn vele vage klachten had mijn huisarts mij doorgestuurd naar de arts voor ouderen-geneeskunde. Na uitgebreid onderzoek: “Ik geef u geen hand, wens u een fijne verjaardag en op naar de 90”. Met een zeer tevreden gevoel naar huis. De telefoon gepakt, negen vrienden gebeld (2 uur 45 minuten tijd); de reacties waren geweldig - als deze coronaperiode voorbij is gaan we het vieren. Ik raak niet pessimistisch gestemd want er gaat een einde komen aan dit coronatijdperk. De Week van de Eenzaamheid is bijna weer voorbij. 51 weken liggen voor, maak je eigen lijst en bel wekelijks die oudere, die eenzame of oud-collega waar je in tijden al weer niets van hebt vernomen. Ze deed de uitspraak mijn koningin van destijds “Eenzaam maar niet alleen”.

Kaatjeknip Oktober 2020
Reactie Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten