Foto: Shutterstock

Week van de Asbestvrije Schuur

HOF VAN TWENTE - Deze week staat in het teken van de Week van de Asbestvrije Schuur. De gemeente moedigt inwoners aan om zich tot en met zondag aan te melden om samen met de buurt of zelfstandig het asbesthoudende dak van hun schuur te gaan verwijderen.

Er is helaas nog veel asbest te vinden in Nederlandse woningen en objecten zoals schuren. Dit is vaak niet eens bij mensen zelf bekend; schuurtjes zijn ooit eens bijgebouwd waarbij asbest een geliefd materiaal was. Wie golfplaten op een schuur heeft liggen, zou wel eens asbest aan kunnen treffen. De ambitie van de overheid en gemeente Hof van Twente is om uiteindelijk geheel asbestvrij te worden. Hoewel er geen directe gezondheidsrisico's zijn bij het meeste asbest, wil men het op termijn wel weghalen - het kan vrijkomen bij brand of werkzaamheden, waardoor wél risico's kunnen ontstaan.


De Week van de Asbestvrije Schuur heeft als doel om buurten en groepen gezamenlijk te inspireren om dit te saneren. Kleine objecten zoals een schuur kan en mag men namelijk asbestvrij maken. De gemeente faciliteert dit dan, door de buurt gratis beschermende kleding en plastic zakken te geven om het verwijderde asbest in te kunnen pakken. Dit kan dan ook gratis ingeleverd worden bij het afvalbrengpunt. Buurten die zich deze week aanmelden, maken ook kans op een insectenhotel en in de eerst aangemelde buurten haalt de gemeente het asbest zelfs op. Kortom, makkelijker dan dit kan met het haast niet maken.


De gemeente hoopt dat buurten en groepen gebruik maken van deze mogelijkheid. Door samen één collectieve sloopmelding te doen, hoeft men ook maar één formulier in te vullen wat weer wat werk scheelt. Aanmelden kan via www.hofvantwente.nl/asbestactieweek. In de brief met goedkeuring die men ontvangt staat dan informatie over het afhalen van het verwijderingspakket. Dit kan dan tijdens openingsuren bij de receptie van het gemeentehuis. Buurkracht is eveneens betrokken bij de actie; zij helpen buurten graag met het concrete organiseren van deze actie. Uit een eerdere enquête blijkt dat 53 procent van mensen die asbest willen verwijderen, dit graag in buurtverband willen doen.

Meer berichten