Overijssel dun bezaaid qua fysiotherapeuten

Overijssel dun bezaaid qua fysiotherapeuten

OVERIJSSEL - Overijssel telt - relatief gezien - een laag aantal fysiotherapiepraktijken. Per 10.000 inwoners zijn hier 6,1 praktijken te vinden. Dit aantal ligt lager dan het landelijke gemiddelde van 6,6 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat - in aanloop naar de Nationale Dag van de Fysiotherapeut - eigen gegevens en data van het CBS analyseerde. Helaas zit Hellendoorn als gemeente nog verder onder dit gemiddelde met 4,7 praktijken per 10.000 inwoners en in Rijssen-Holten is dit 3,7.

Overijssel staat in de top drie provincies met de kleinste dichtheid van fysiotherapiepraktijken. Per 10.000 inwoners zijn alleen in Gelderland (5,9) en Groningen (6,0) minder praktijken te vinden. Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de meeste keuze in Limburg. Hier zijn namelijk 7,8 fysiotherapiepraktijken te vinden per 10.000 inwoners. Per gemeente zijn er grote verschillen te zien in het aanbod fysiotherapiepraktijken. In Staphorst is het aanbod fysiotherapiepraktijken op provinciaal én landelijk niveau het meest schaars. Per 10.000 inwoners is er net iets meer dan één praktijk te vinden (1,2). Ook in de gemeenten Olst-Wijhe (2,2) en Dalfsen (3,1) is het aanbod fysiotherapiepraktijken beperkt. De grootste uitschieter in Overijssel is de gemeente Tubbergen, waar per 10.000 inwoners 8,5 praktijken zijn. Gezien de toenemende vergrijzing in Nederland is het belangrijk dat mensen ook op termijn goede toegang blijven houden tot deze belangrijke tak van zorg. Fysiotherapie kan helpen bij een belangrijk stukje vitaliteit voor veel senioren in de regio.

Vaak misverstanden
Bas Knopperts van Independer: “Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.” Meer informatie op Independer over het onderzoek: aanbod fysiotherapiepraktijken per gemeente

Meer berichten