Kunst kijken door het raam van de Stationschef in Delden

Kunst kijken door het raam van de Stationschef in Delden

DELDEN - Dit voorjaar belde Renate de Frankrijker, beeldend kunstenares uit Hengelo met de vraag of ik nog contacten onderhield met Italiaanse gastarbeiders die in de jaren zestig in Twente in de textiel hadden gewerkt.

Spontaan deed ik mijn twee Italiaanse vrienden Marcello en Salvatore in de aanbieding. De ietwat stille en gesloten Marcello Cimballi en de praatgrage, enthousiaste Salvatore Ierna gebeld met de vraag of ze mee zouden willen werken aan een documentaire over de gastarbeiders van destijds hier in Twente. Het contact was gelegd en Renate bezocht de beide in Oldenzaal wonende Italiaanse - Oldenzalers en ging aan het werk. Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd om bij de opening van haar expositie in Delden aanwezig te zijn. Het stationsgebouw van Delden waar ik zo vele malen met de trein ben gestopt en vertrokken in mijn toen arbeidzame periode als machinist bij de NS. Ik zou zo weer willen verhalen over toen, maar nee nu was ik hier om de inzet en uitvoering te bewonderen van de expositie en het verhaal van Renate zelf te aanhoren.

Renate’s verhaal
Het verhaal van mijn Italiaanse vrienden Marcello en Salvatore is ook het verhaal van Renate. De moeder van Renate kwam in 1963 van uit Napels naar Nederland om haar broer Antonio met een bezoek te vereren. Wanneer moeder Rita een danslokaal bezoekt en een leuke man de Frankrijker ontmoet slaat de vonk over en blijft ze in Nederland. De liefde doet haar werk en Renate, de tweede generatie, wordt geboren. Renate die trots is op haar roots heeft nu op eigen kunstzinnige wijze een expositie ingericht die er mag zijn. De verhalen van de Oldenzaalse spaghetti-vreters; destijds heel bijzonder, maar met haar expositie laat Renate de bezoeker even terug blikken in de jaren van weleer.

Mooie inkijk
Haar zelfgemaakte modeontwerpen, tekeningen, maar ook de foto- en videopresentatie zijn waardevol en geven een mooie inkijk en zicht op de jaren van toen. De verbondenheid van de Italianen met Nederland en de Nederlanders worden mooi weer gegeven in de samenstelling van de jurken waarin de kleuren van beide landen de verbondenheid weergeven. Renate straalt Italiaans, is woonachtig in Hengelo en ze praat algemeen beschaafd Nederlands. Ik vraag mij wel af hoe zal Renate dromen? Ik denk Italiaans want het zit duidelijk in haar genen. Spoor terug in de textiel. Tot en met 5 januari, Stationsgebouw Delden Perron 1. Openingstijden 09.00 tot 22.00 uur uitsluitend van buitenaf te bezichtigen of op afspraak met de kunstenares bel 06-57365536.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Meer berichten