Week van de Afvalvermindering in Hof van Twente

Week van de Afvalvermindering in Hof van Twente

HOF VAN TWENTE - Afval; een thema wat veel mensen steeds belangrijker zijn gaan vinden. En dat is maar goed ook; bewustwording over onze afvalberg is namelijk belangrijk om hier iets tegen te doen. Het verkleinen van de totale afvalberg is iets waar wij allemaal in mee kunnen helpen.

Deze hele week vraagt de gemeente via social media aandacht voor minder afval. Inwoners zijn weliswaar steeds beter in het recyclen van de diverse afvalstromen, maar hoe minder afval we produceren, hoe beter. Vaak helpt een stukje bewustwording en wat praktische tips. Soms zit het namelijk in heel kleine dingen. Via Facebook en Instagram kunnen mensen tips krijgen over afvalbesparing. Maar ook is er een prijsvraag opgezet waar u kunt delen hoe u van iets ouds iets nieuws maakt. Verder zijn er tips om je eigen verpakking mee te nemen bij het boodschappen doen en een prijsvraag over het opruimen van zwerfafval.

Europese ambitie
De lokale acties in Hof van Twente sluiten ook aan op de Europese Week voor Afvalvermindering. Deze moet mensen bewuster maken van hun eigen gedrag. In Nederland is dankzij de steeds betere infrastructuur en technologische ontwikkeling al veel werk verricht om van afval grondstof te maken. Bijvoorbeeld door de diverse stromen apart in te zamelen, maar ook innovaties zoals het vervezelen van textiel om weer nieuwe items te kunnen maken. De Europese week zet met name in op een boodschap met drie R’s. Dit zijn de Engelse termen: Reduce (verminderen), reuse (hergebruiken) en Recycle (recyclen).

Reduce
Het verminderen van afval kan onder meer door je af te vragen of een item of aankoop ook echt nodig is. Een praktisch voorbeeld van al gerealiseerde prikkels in ons land: de afschaffing van gratis plastic tasjes in winkels. Doordat meer mensen een eigen tas meenemen naar de winkel, belanden tasjes niet meer bij het afval.

Reuse
Het opnieuw gebruiken van een item voorkomt ook een vroegtijdige trip naar de afvalberg. In praktische zin kun je bijvoorbeeld glazen potten voor dingen gebruiken, maar ook de bekende Repaircafé’s die in de meeste Twentse plaatsen actief zijn vallen onder deze ambitie. Veel relatief eenvoudige apparatuur is namelijk best te repareren, zoals een stofzuiger, strijkbout of broodrooster. Het is weliswaar wat meer moeite dan een nieuwe kopen, maar het kan goedkoper zijn én is uiteraard beter voor het milieu.

Recycle
Is uiteraard bij veel mensen de bekendste van de drie R’s. Hier komen we bij de traditionele afvalinzameling uit. De hoeveelheid restafval in de Hof is de afgelopen jaren al gedaald doordat meer en meer afval correct ingezameld is - maar er valt ook nog veel winst te behalen. Let dus goed op hoe en wat u inlevert en spreek ook anderen hier op aan. De overheid werkt ook aan verdere prikkels, zoals de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes wat het netjes inleveren van deze items moet stimuleren.

Meer berichten