Twentse topchefs maken kookboek voor goed doel

Twentse topchefs maken kookboek voor goed doel

TWENTE - Afgelopen week is een uniek kookboek verschenen waarvan alle opbrengsten gaan naar de bouw van een hart- en vaatkliniek in Tanzania. De titel van het kookboek is ‘Chakula Kitamu; Wat eten wij vandaag in Twente en Tanzania’.

Chakula Kitamu betekent eet smakelijk in Swahili. Een select aantal Twentse topkoks hebben recepten aangeleverd voor het kleurrijk vormgegeven kookboek. Daarnaast staan in het kookboek een aantal Tanzaniaanse gerechten. Ten slotte leest men in het boek het inspirerende verhaal van Hart voor Tanzania, het project om een hart- en vaatkliniek in Tanzania te bouwen. Dit verhaal wordt verteld uit de mond van de enthousiaste vrijwilligers van Hart voor Tanzania.

Hart voor Tanzania
Alle opbrengsten van het kookboek gaan naar Hart voor Tanzania. Dit is een goede doelen-project om een hart- en vaatkliniek te bouwen in het Kilimanjarogebied in Noord-Tanzania. Initiatiefnemer van het project is hartspecialist Saïd Salah. Saïd: “Toen wij met dokters en verplegers van Stichting ZGT-Overzee voor vrijwilligerswerk in een Tanzaniaans ziekenhuis waren, beseften wij dat steeds meer Tanzanianen lijden aan hart- en vaatziekten, maar dat er in Noord-Tanzania geen hart- en vaatkliniek is om deze patiënten te helpen. Het gebied telt zo’n 15 miljoen inwoners. Patiënten met hartproblemen moeten uitwijken naar de hoofdstad. Alleen rijke Tanzanianen kunnen zich dat veroorloven. Baby’s, kinderen, jongeren, vaders, moeders, ouderen overlijden nu aan de meest simpele aandoeningen. Die mensonterende situatie liet mij niet los.” Daarrop ontstond het plan om in het gebied een hart- en vaatkliniek te bouwen. Dat kost wel een paar centen, maar dat kon de vrijwilligers van Stichting ZGT-Overzee niet tegenhouden. Zij bedachten een plan samen met professionals uit andere vakgebieden: een architect, bouwkundigen van VolkerWessels en financiële experts. De hart- en vaatkliniek zal uiteindelijk worden gebouwd door lokale Tanzaniaanse bouwbedrijven. Hierop ging men geld ophalen om het project te kunnen financieren. Het kookboek is één van de initiatieven om fondsen te werven.

Bestel ook
Inmiddels zijn de eerste 3.500 kookboeken over de toonbank gegaan via voorverkoop. Het is te bestellen voor 19,95 euro via www.hartvoortanzania.nl

Meer berichten