Uitdaging GGD: Zet je alcohol-gebruik op pauze in januari

TWENTE - De GGD Twente daagt mensen uit om hun alcoholgebruik eens een keer op pauze te zetten. Januari is altijd een goed moment voor dit soort oproepen, maar ook gezien de huidige crisis is een stukje bewustwording belangrijk.

De GGD Twente organiseert ook dit jaar weer de actie IkPas. Onder die noemer worden mensen rond de jaarwisseling en het carnaval uitgedaagd om eens een tijdje niet te drinken. Het doel is om een stukje bewustwording te kweken. Veel mensen zijn zich simpelweg niet bewust van hun alcoholinname; het is onderdeel geworden van de routine. Maar het is wel een routine die schadelijk kan zijn, in ieder geval omdat het drinken ook veel loze calorieën oplevert.

Positieve trend
Over het algemeen toonden gezondheidsonderzoeken door de jaren heen aan dat Twentenaren wat ongezonder leven dan anderen. We roken wat meer, we drinken wat meer, etc. Een uitvloeisel van diverse sociaaleconomische factoren. Toch is er juist door dit soort campagnes ook een positieve trend zichtbaar. Bewustwording helpt om dit terug te dringen. In de huidige crisis kijkt de GGD Twente ook actief naar zaken zoals het alcoholgebruik, eetgedrag, slaappatroon en andere gezondheidsindicatoren. Dit toonde aan dat Twentenaren nu minder drinken dan voor de coronacrisis. In augustus gaf 17 procent aan minder te drinken, nu is dat 28 procent. Wie meer informatie wil over de actie kan kijken op: www.ikpas.nl

Meer berichten