Mini-boomfeestdag: Hof van Twente weer een stukje groener!

HOF VAN TWENTE - Afgelopen jaar werd rond deze tijd de gebruikelijke, jaarlijkse Boomfeestdag afgelast. Het coronavirus was de grote spelbreker bij veel leuke activiteiten. Ook dit jaar viel deze - op landelijk niveau - helaas in het water. Toch wilde Hof van Twente deze niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan. Want de boodschap achter de Boomfeestdag is nu belangrijker dan ooit.

Op woensdag 17 maart werd een mini-boomfeestdag gehouden als alternatief. Zes kinderen hielpen wethouder harry Scholten met het planten van bomen aan de Enterseweg in Goor, ter hoogte van tankstation Hoek. De jonge boomplanters waren geen willekeurig gekozen kinderen. Zij hadden afgelopen jaar namelijk allemaal een winnend boomverhaal geschreven. Dit zouden zij voorlezen bij het Boomfeest maar... de rest laat zich raden. Om hen toch in het zonnetje te zetten werden met hen enkele bomen geplant. De deelnemende kinderen waren Pieter Dissel, Lynette Mink, Lorah Boers, Naomie Karnebeek, Evy op den Dries en Marre Beunders. Hun winnende boomverhalen zijn overigens te lezen op de website www.hofpower.nl Het betreffende project werd namelijk opgezet door HofPower en de Groene Loper Hof van Twente

Boomfeestdag
De landelijke Boomfeestdag, bij oudere lezers wellicht nog bekend als Boomplantdag, werd voor het eerst gehouden in 1957. De insteek van deze dag was en is om kinderen in de brede zin meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Naast de educatieve lessen is ook het aanplanten van een eigen boom een vaste traditie voor kinderen. Velen hebben dit dan ook mogen doen sinds de start van deze dag. Een ruwe schatting is dat er ruim tien miljoen bomen en struiken geplant zijn in het kader van deze actie. Verreweg de meeste Nederlandse gemeenten doen mee met deze Boomfeestdag.

Steeds belangrijker
Bomen zijn tegenwoordig steeds belangrijker geworden waardoor wat meer aandacht wenselijk is. Naast dat de bomen onmisbaar zijn voor onze zuurstofvoorziening, hebben ze ook veel andere voordelen. Zo dragen bomen bij aan de biodiversiteit en bieden ze onderdak aan insecten en vogels. In stedelijk gebied spelen bomen daarnaast een belangrijke rol bij het voorkomen en terugdringen van hittestress. Een groene stad is namelijk niet alleen mooi, maar ook statistisch koeler. Dit is weer belangrijk omdat er door klimaatverandering bijzonder warme, droge zomers in het vooruitzicht liggen. De gemeente probeert uiteraard veel te vergroenen, maar uiteindelijk is het ook aan de inwoners zelf om hierbij te helpen.

Meer berichten