Motorrijders: voorzichtig op de weg in Twente dit voorjaar!

HOF VAN TWENTE - Het zal de overige weggebruikers niet ontgaan zijn de afgelopen tijd: de motorrijders zijn weer uit hun winterslaap gekomen. Nu het voorjaar goed op gang komt, zien we weer meer motoren op de weg. Helaas is het een gegeven dat er in het voorjaar altijd een grote piek is qua ongevallen met motoren. Niet zelden met dodelijke afloop... Omkijken naar elkaar op de weg is dan ook belangrijk om er een veilig, mooi rijseizoen van te maken.

Het afgelopen jaar is het motorbezit over de gehele linie toegenomen in Nederland. Als gevolg van de coronacrisis kozen meer mensen voor een motor als praktische, betaalbare én leuke persoonlijke vervoersoptie. Ook waren er stijgingen zichtbaar bij de verkoop van elektrische fietsen, scooters en andere tweewielers met assistentie. In Hof van Twente zijn inmiddels bijna 1.800 geregistreerde motoren te vinden; zo’n beetje dertien procent van de huishoudens heeft een motor. Niet verrassend, aangezien er veel mooie wegen en mooie natuur is om van te genieten én afstanden ook vaak wat langer zijn.

Ongevalspiek
In het voorjaar is helaas ook vaak een ongevalspiek te zien. Met name de eerste weekends in april zijn altijd statistisch gevaarlijk. Zo waren er de afgelopen twee weken al diverse ongelukken in de regio Twente. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zijn er diverse factoren die dit beïnvloeden. Zo zijn er simpelweg in het voorjaar meer motorrijders op de weg dan op andere momenten. Maar ook moeten motorrijders en automobilisten weer aan elkaar wennen. Verder spelen de snelheid en de zichtbaarheid van de motorrijder een grote factor. Statistisch loopt een motorrijder een dertig keer zo groot risico om te overlijden op de weg in vergelijking met een automobilist. Een sobere conclusie.

Adviezen
Motorrijders kunnen zelf veel doen om hun risico op een ongeval te verkleinen en letsel te beperken. Zo is het dragen van goede, beschermende kleding en fluorescerend hesje belangrijk om zichtbaar te zijn én goed te beschermen bij vallen en botsingen. Matig ook de snelheid om uzelf voldoende reactietijd te geven bij onverwachte gebeurtenissen. Voor de overige weggebruikers is het belangrijk om alert te zijn op motorrijders op de weg; geef ze iets meer ruimte om van hun hobby te genieten en bedenk dat we graag allemáál veilig thuis komen aan het einde van de dag.

Meer berichten