Schapen worden uit hun jasje geholpen

AMBT DELDEN - Ook Museumboerderij Wendezoele heeft zich aangesloten bij het Twents Textielfestival en op 22 mei zal er begonnen worden met het uitkleden van de schapen!

Museumboerderij Wendezoele staat in het teken van het thema ‘Van koeienvlaai tot kistentuug’. Jong en oud kan zo zien hoe men vroeger leefde van wat de natuur aanbood. Het thema zal het hele jaar centraal staan. Een heel mooi voorbeeld van leven van wat de natuur te bieden heeft is wol. Op 22 mei zal de schaapscheerder de schapen op hun gat zetten om ze, beginnend bij de buik, te ontdoen van hun wol. Vroeger ging dat met een schaapscheerdersschaar. Ook nu zal dit worden getoond; daarna wordt een scheerapparaat gebruikt. De kunst van het scheren is om de vacht in originele vorm te behouden, dus geen flodders en plukken. Afhankelijk van de landelijke overheid voor musea zullen al dan niet bezoekers ontvangen kunnen worden.

Spinnen
Na het scheren wordt de vacht gesorteerd in wolkwaliteit. De mooie wol wordt gebruikt voor het spinnen, de rest wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vulling. Bij dit alles zal uitleg worden gegeven door de schaapscheerders en de sorteerders. Het schaapscheren is het begin om de rest van de wol-activiteiten bij Museumboerderij Wendezoele in gang te zetten. Tijdens de Wendezoeledagen is er op 17 september bij de Wendezoele spinvisite. Dit naar oud gebruik. Wol spinnen was op de boerderij een regelmatig terugkerende activiteit. De wolvoorraad moest in een jaar worden verwerkt. Men ging dan met het spinnenwiel onder de arm op pad om gezellig samen te spinnen en tussendoor te kletsen over de laatste nieuwtjes. Wanneer het u leuk lijkt om te leren spinnen kunt u voor informatie en opgave een mail sturen naar secretariaat@wendezoele.nl onder vermelding van ‘Info spinnen’ met daarbij uw naam en telefoonnummer.

Gebruik wol
Verven, vilten, breien? Ook daar kunt u het een en ander van zien op de textieldag (22 augustus) en tijdens de Wendezoeledagen (van 15 t/m 19 september). Voor de kinderen is er tijdens de textieldag een speciaal verfproject waarbij de kinderen wol gaan verven met planten.

Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkcate, Twickelerlaan 14, Ambt Delden. Het geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Nadere informatie vindt u op de webpagina: www.wendezoele.nl

Meer berichten