Foto: Shutterstock

Column: Ochtendgloren in Hengelo

Dinsdagmorgen; de telefoon gaat en de deurbel met het alarmflits systeem werkt ook. Alles komt weer tegelijk vandaag. Gewapend met mondkapje staat ze voor de deur en met haar collectebus. “Goedemorgen Kaatje, ik collecteer voor de Zonnebloem weet je. Gisteren het Hooiland afgewerkt en nu is de Bloemenstraat aan de beurt.”

Knap. Respect heb ik voor al die vrouwen en mannen, die ondanks corona niet verzaken. Het ging met moeite maar ik heb mij ook dit jaar weer redelijk aan de afspraak met mijn vriend Hassan kunnen houden. De regels van de Ramadan heb ik redelijk nageleefd. Heb weer even op de rem getrapt, minder gegeten en minder gedronken. Maar ben ook met mijzelf in gesprek gegaan en opnieuw ontdekt dat bezinning, overdenking en gebed een verrijking is en kan zijn voor jezelf. Goede tijden, slechte tijden en juist dat laatste vraagt om herbezinning en bijstelling.

Het gebed heeft voor mij vruchten afgeworpen, maar ook voor en naar die ander die ik mogelijk tekort heb gedaan. Dit jaar vier ik het Suikerfeest niet in of bij de Moskee maar op het voetbalveld van Barbaros. Ik neem mijn eigen gebedskleedje mee want het voelt pijnlijk aan, het kunstgras van Barbaros. Donderdagmorgen zes uur, bij de opkomende zon samenzijn in gebed. Maar ook vieren donderdag Hemelvaart met daarbij het dauwtrappen.

Hemelvaartsdag 2021; nog steeds zijn ons de nodige beperkingen opgelegd. Toch zet ik de traditie voort, dauwtrappen, nu op mijn manier. Niet zoals vroeger bij vader achterop de fiets en samen ‘ekkelbrommers’ zoeken, nee nu geheel anders. Ik parkeer mijn auto in het buitengebied van Rossum, haal mijn vouwfietsje uit de kofferbak, en ga naar mijn geliefd terras van de Boerenbistro ‘t Peuleke in Rossum. Met de hoop en zeker weten daar weer veel oude bekenden te treffen waarmee ik graag evalueer over de afgelopen coronatijd. Met elkaar in gesprek geraken en in gesprek blijven. Woorden uitspreken die hopelijk een bijdrage gaan leveren voor iemands positief welbevinden. Het gevoel van in elkaars nabijheid weer te kunnen zijn en uitspreken en zeggen, dat je het samenzijn hebt gemist en het bijzonder waardeert om weer samen te zijn.

Kaatjeknip
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten