Hoe herkent u een beroerte?

TWENTE - Deze dinsdag was weer de jaarlijkse Dag van de Beroerte. Ook in Twente werd actief aandacht geschonken aan het herkennen en behandelen van beroerten, onder meer via de ziekenhuizen in de regio.

Jaarlijks worden zo’n 41.000 mensen getroffen door een beroerte. Een deel van de hersenen krijgt dan ineens geen bloed meer. Dit kan bijvoorbeeld door een knappend bloedvat. Beroertes zijn er in diverse soorten; zo kent u wellicht al de term TIA (Transient Ischemic Attack) waarbij een stolsel vastloopt in een bloedvat, maar ook weer vanzelf oplost. Bij een herseninfarct gebeurt dit laatste niet.

Herkennen
De Dag van de Beroerte is er vooral op gericht om mensen zo veel mogelijk te attenderen op de symptomen die kunnen duiden op een beroerte. Deze symptomen zijn allemaal redelijk gelijk voor een TIA, herseninfarct of hersenbloeding. Drie symptomen zijn makkelijk te herkennen. Als eerste een scheve mond; laat de getroffen persoon proberen te glimlachen en één kant van de mond zal niet meewerken. Verwarde spraak is het tweede symptoom. Het derde symptoom is een ‘lamme’ arm die blijft hangen.

Bel 112!
Wanneer u of een naaste deze symptomen heeft, bel dan gelijk 112. Hoewel de meeste mensen redelijk goed herstellen van een beroerte is snelle behandeling wel belangrijk. In het geval van een TIA kunnen de klachten al na een paar minuten weg zijn. Neem dan hoe dan ook contact op met uw huisarts.

Meer berichten