Foto: Shutterstock

Column: Hier heeft u ook recht op!

We worden ouder en ouder, maar niet iedereen wil oud zijn. Ik stond voor de spiegel en besefte dat het zo ver was. De neus en wenkbrauwharen staken recht vooruit. Verdomd, dacht ik, dat laat ik nog niet toe. Neustrimmer en tondeuse droegen er toe bij dat ik nadien besefte: het valt nog wel mee. Ik ben er een van het type die op een positieve manier uitvoering blijft geven aan zijn oude dag. Voor mijn pensioen heb ik gespaard en het railbedrijf waar ik meer dan 40 jaar heb gewerkt beloont mij maandelijks. Na mijn pensionering ben ik vroegtijdig begonnen aan mijn ‘oude dag overlevingspakket’, gericht op het mentale en sociale beleven. Dat doet mij nu ik ouder ben geworden, deze tijd als een fijne tijd ervaren en beleven.

Je kunt er zelf veel aan doen om sociaal en vitaal te blijven. Er zijn wel een paar dingen waar ik tegen op zie bij het ouder worden. De gezondheid, het afhankelijk worden, het afscheid nemen van dierbaren. Veel van deze dingen heb je zelf niet in de hand. Het plotseling verlies van je geliefde. Dat gaf eenzaamheid, zo heb ik ervaren, maar de eenzaamheid kun je en moet je zelf doorbreken. Je bent eenzaam, maar je bent niet alleen.

Niet alles kun je zelf regelen. Maar leef, en vooral herbeleef de goede dingen uit de vergane jaren, maar zie ook vooruit. Welke dromen wil je nog waarmaken? Dat hoef je niet alleen te doen. Blijf in beweging, sprak mevrouw Grashof bij haar honderdste verjaardag, dat is goed voor lichaam en geest. Veel ouderen weten niet dat lichaamsbeweging invloed heeft op het brein. Blijf dus bewegen om uw hersenen te stimuleren. Blijf geïnteresseerd, beoefen je hobby’s: fotografie, tennis, muziek maken, de leesclub, de schilderclub. Twents Zilver: kwiek met kunst is daar een mooi voorbeeld van. Uitgaan van wat je allemaal nog wel kunt. De dingen die je interesseren doen. Gewoon doen, samen en met anderen, hierbij ontstaan nieuwe sociale contacten. Start je eigen praatgroep, of je eigen kookclub. Het project van Kaliber kunstschool en Fit – Art (2019-2020) dat als pilot project is opgestart in de gemeente Oldenzaal en Enschede moet dan ook worden voortgezet en worden uitgebreid ook naar andere gemeenten. Het is ze zelfs gelukt om mij, 85-jarige, weer mondharmonica te laten spelen na meer dan 60 jaar. En ze zongen mee, toen ik de Zuiderzee ballade speelde.

Nu ik deze column schrijf ben ik mij aan het verheugen op de de liedjesavond die vanavond in Concordia in Enschede wordt gepresenteerd. Het project Kwiek met Kunst is een zeer geslaagd project. Het verdient navolging ook in andere gemeenten. Ik geniet van de oude dag, ook u hebt daar ook recht op.

Kaatjeknip
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten