<p>In de tuin staat ook een beeld uit het Afrikaanse land Mali.&nbsp;</p>

In de tuin staat ook een beeld uit het Afrikaanse land Mali. 

Inspiratie opdoen in een kleine tuin

MARKELO - De tuin van Jan en Dietje Boeschoten in Markelo is om door een ringetje te halen. Ze hebben bij hun huis een prachttuin aangelegd. Die willen ze graag op open tuinendagen aan belangstellenden laten zien. “Het kan een inspiratiebron voor anderen zijn”, zegt Dietje Boeschoten. Het echtpaar uit Markelo doet mee aan de open tuinendagen van de Tuinenstichting. Op die dagen kunnen nieuwsgierigen in andermans tuinen kijken. Jan en Dietje Boeschoten vinden het mooi om belangstellenden mee te laten genieten van alle bloeiende planten. Dat deden ze tot enkele jaren geleden in Geesteren. Het echtpaar woonde in die plaats net over de provinciegrens in Gelderland. “Maar twee jaar geleden zijn we naar Markelo verhuisd. Nu wonen we in het centrum aan de Grotestraat 13. De tuin is veel kleiner dan bij het vorige huis in Geesteren. Maar ook een kleine tuin kan heel mooi zijn. Deze tuin kan een inspiratiebron voor ouderen en starters zijn”, zegt de inwoonster van Markelo.

Het echtpaar heeft zich bij de Tuinenstichting aangemeld voor een openstelling. Dat kunnen ze niet zomaar op eigen houtje doen. “De tuinen worden eerst gekeurd. Die keuring hebben we al gehad. Daarna hebben we enkele data uitgekozen waarop onze tuin geopend is.” De eerste open dagen zijn al geweest. Die waren in juni en gisteren. Maar komende maand volgt er nog een tuinendag. Die is op donderdag 5 augustus, Van tien tot vier uur zijn bezoekers welkom.

De variatie van vaste planten en zogeheten eenjarigen is enorm. In de zomermaanden is de tuin het mooist. “Maar het bloeiseizoen begint al eerder. De alliums bloeiden al halverwege mei. Het bloeiseizoen kan tot ver in het najaar doorgaan. Tot de vorst kan het bloeien”, zegt Dietje Boeschoten. Fraaie bloemen geven niet alleen elan aan de tuin. Het is bovendien goed voor de flora en fauna. Bijen, vlinders en andere insecten stellen plantrijke tuinen op prijs. “Voor de biodiversiteit is dit heel goed. Bijen zijn belangrijk en kunnen bij bloemen hun voedsel halen.” Niet alleen insecten doen er hun voordeel mee. Ook vogels laten zich zien vaker zien in tuinen waar ze eten kunnen halen. Roodborstjes, pimpelmezen en koolmezen hebben insecten op de menukaart staan. “We vinden het mooi om de kleine tuin te promoten. Dat doen we niet alleen op de open tuinendagen. Aan kleine gezelschappen kunnen we ook een rondleiding geven op andere dagen.”

In de tuin van Jan en Dietje Boeschoten groeien niet alleen planten. Er staat ook een opvallend kunstwerk. Het zijn twee mensen op een paard. “Dat beeld komt uit de Dogonvallei in Mali. We hebben daar een rondreis gemaakt.” De entree op de open tuinendag bedraagt 2,50 euro. Daar zit een kop koffie of thee in de theetuin van Nummer 15 inbegrepen. “Dat is naast ons huis. Daar zit een cadeauwinkel met een theetuin.”

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten