<p>Jos Duurland (rechts) maakt zich zorgen om het voortbestaan van de kudde.</p>

Jos Duurland (rechts) maakt zich zorgen om het voortbestaan van de kudde.

(Foto: Paulien Duurland.)

Zorgen om toekomst schaapskudde

MARKELO - Het is een fraai gezicht, de grazende schapen in de Borkeld. Op de heide hebben ze een belangrijke functie. Schapen vreten jonge aanplant van bomen. Ook knabbelen ze aan heidestruiken. “Ze zorgen voor de instandhouding van de heide”, zegt schaapsherder Jos Duurland van stichting Schaapskudde Hof van Twente. Maar de vraag is hoelang de schapen nog grazen in de Borkeld. Het voortbestaan van de schaapskudde is in gevaar. De schaapherders in de Hof van Twente komen geld tekort. Er is meer subsidie nodig om in de toekomst schapen in de Borkeld te kunnen laten grazen. “De situatie is heel ernstig. Onze onzekerheid wordt steeds groter. Want tot nu toe weten we nog steeds niet of we volgend jaar wel bestaan”, zegt Duurland.

In de Hof van Twente zijn meerdere schaapherders. Zij zorgen met hun dieren voor begrazing van verschillende terreinen. Dat gebeurt niet alleen in de natuur, maar ook op gemeentegrond. De kudde van Duurland graast op de heide. De Borkeld zonder schapen? Het is voor Duurland welhaast ondenkbaar. “Zonder schapen verandert heide in bos. De berk en Amerikaanse vogelkers gaan dan de overhand krijgen. Binnen tien tot vijftien jaar zal het een bosgebied zijn. Dan is het gedaan met de heide.

Schapen zijn natuurlijke snoeiers. Het maakt niet uit dat ze ook heidestruiken vreten. Integendeel. Dat is juist goed. Want snoeien is bloeien”, weet Duurland. Schapen houden kost echter geld. In de winter verblijven ze elders bij een boer. Dan hebben ze wintervoer nodig. Bovendien worden dierenartskosten gemaakt. Schapen grazen in de lente en de zomer op de heide. Dan staan ze achter een afrastering met schrikdraad. Ook dat kost geld. “Schapen kun je niet los laten lopen. Dan lopen ze weg.”

De schaapherder weet dat veel mensen genieten van de aanblik van schapen op de heide. De schaapskudde is ook goed voor het toerisme. “Het is veel mooier om schapen te zien dan maaimachines of kettingzagen te moeten horen. Want de heide zal ook onderhouden moeten worden als de schaapskudde er niet meer is. Mankracht en machines kosten ook geld.” De subsidietermijn van vier jaar loopt echter af. “Zonder subsidie volgend jaar kan ik de kudde niet in stand houden. Dan is het echt gebeurd”, zegt Duurland.

Zijn hoop is nu gevestigd op de gemeente en de provincie. “Ik hoop dat er binnenkort duidelijkheid komt.” Duurland wil de moed nog niet opgeven. “Ik hoop op het uitbreidingsplan van nationaal park Sallandse Heuvelrug. Dat kan de redding zijn. Nu hoort de Borkeld nog niet bij nationaal park Sallandse Heuvelrug. Als dat verandert, ontstaan nieuwe geldstromen.” In het nieuwe plan gaat meer natuur - waaronder de Borkeld - deel uitmaken van dit nationaal park,

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten