<p>De jonge musici repeteren in het Vestzaktheater. Eigen foto.&nbsp;&nbsp;</p>

De jonge musici repeteren in het Vestzaktheater. Eigen foto.  

Twentse Sagen op Erve Senkeldam

GOOR - Oude Twentse verhalen komen tot leven in het vertelconcert Twentse Sagen. Vijf jonge musici uit Twente en een verteller zorgen voor een sfeervol concert in een fraaie ambiance. Dat gebeurt ook in Goor. Voor het tweede vertelconcert in Goor zijn nog kaarten verkrijgbaar.

De organisaties Concordia en In Doors hebben de handen ineengeslagen voor deze productie. Ook Lotte Grotholt doet mee. Zij groeide op in Diepenheim en speelt altviool. “We spelen ook in de Hof van Twente. Dat doen we vrijdag bij Erve Senkeldam. Dat is een mooie locatie. Erve Senkeldam is een oude boerenerf. Vele generaties zijn elkaar daar opgevolgd”, weet Grotholt. De concerten zijn om 19.30 en 21.00 uur. Het eerste concert op deze vrijdagavond is al uitverkocht. 

Bij Erve Senkeldam is plek voor vijftig bezoekers. “Het is coronaproof. De mensen zitten op anderhalve meter van elkaar”, zegt Grotholt. Het tweede concert daarentegen is nog niet uitverkocht. Daarvoor waren enkele dagen geleden nog zo’n twintig kaarten verkrijgbaar. “Maar dat kan snel veranderen. Kaarten kunnen trouwens alleen in de voorverkoop gereserveerd worden. Dat is verplicht. Je kunt dus niet naar het concert gaan zonder kaartje”, verduidelijkt Grotholt. 

Ook broer en zus Simon en Martine Velthuis spelen mee in Twentse Sagen. “Er wordt verteld en muziek gespeeld. De Hellehond, de non van Singraven en de Witte Wieven komen aan bod”, zegt Simon Velthuis, die cello speelt. Twentse Sagen zijn bekende Twentse verhalen van vroeger. Grotholt: “Ze werden vroeger verteld om mensen bang te maken. Mythes wil ik het niet noemen. Het zijn echt oude Twentse volksverhalen.” 

De organisatie heeft voor drie buitenlocaties gekozen. Er zijn zes voorstellingen van ongeveer 45 minuten op drie avonden. De eerste twee stonden in Enschede op het programma. Op vrijdag wordt dus op Erve Senkeldam aan de Deldensestraat in Goor gespeeld. Zaterdag volgen nog twee concerten op landgoed Singraven bij Denekamp. Maar die zijn allebei uitverkocht. “Het is mooi dat wij als jonge Twentse musici de kans krijgen op deze locaties te spelen. We hadden voor meer concerten kunnen kiezen. Maar zo’n tournee van zes optredens in drie dagen is best veel”, zegt Grotholt. Zij sluit niet uit dat het gezelschap later in het jaar nog eens ergens anders optreedt. “Misschien kunnen we dit in de toekomst ook in Haaksbergen doen”, oppert Velthuis. Grotholt: “Als het goed loopt dit weekeinde, dan kunnen we het nog een keer doen.” 

Martine Velthuis is blij dat ze weer kan spelen. “Fantastisch. Eigenlijk heb ik anderhalf jaar stilgezeten. Concerten met publiek zijn er heel lang niet meer geweest.” Nina Meeuwsen is de verteller. Valentine Blangé, Martine Velthuis, Lotte Grotholt, Simon Velthuis en Rebecca Fransen zijn de musici. Ze spelen eine Kleine Nachtmusik, the Hall in the Mountain King en The Lord of the Rings. De kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.concordia.nl/theater. Belangstellenden kunnen het concert ook streamen.

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten