<p>Hilde Obdeijn met de ezel, die meespeelt in de film De Beentjes van Sint-Hildegard. Eigen foto.&nbsp;</p>

Hilde Obdeijn met de ezel, die meespeelt in de film De Beentjes van Sint-Hildegard. Eigen foto. 

(Foto: )

Met een ezel genieten van de natuur

MARKELO - Ezelstal Barg Dieks aan het Beukenlaantje 8 in Markelo verzorgt al meerdere jaren ezelritten. Zo’n tien jaar geleden zijn ze daarmee begonnen. “Ik heb toen mijn eerste ezel gekocht. Daarna kwamen er meer ezels waaronder enkele veulens. Maar we hebben ze niet allemaal meer. Nu zijn er nog twee ezels hier”, zegt Obdeijn. Ze constateerde meteen dat er veel animo was voor ezelritten.

De natuur rondom Markelo is prachtig. “Het liep vanaf het begin al goed. Veel gezinnen hadden zin om met een ezel de natuur in te gaan. We maken er ook een mooi uitje van. Ze kunnen bijvoorbeeld een picknick meenemen, die wij klaarmaken. Die kan onderweg tijdens de wandeling genuttigd worden. We hebben twee routes uitgestippeld. Er is een korte route van 3,5 kilometer en een lange route van 7,5 kilometer.” Obdeijn heeft geen spijt gekregen van haar hobby met de ezels. “We hebben hier veel ruimte bij ons huis. Het bos is vlakbij. Maar een ezel moet wel eerst zadelmak gemaakt worden. Ook moeten ze leren wandelen. Dat kost tijd. Hier train ik de ezels met mijn dochter. Tijdens het uitje voor gezinnen kan een kind ook op de ezel zitten. Mits die niet te zwaar of groot is. Ik loop vaak eerst een eindje mee met de wandeling. Daarna gaan ze zelf verder. Ze hoeven daarbij ook niet op de tijd te letten. Meestal zijn de mensen op de route van 3,5 kilometer na twee uur terug. Voor de langere route nemen ze een dagdeel de tijd. We gaan daar gemakkelijk mee om. Ze krijgen alle tijd om de route te lopen”, zegt Obdeijn. Voor de ezelritten was altijd belangstelling. Maar sinds een jaar krijgen ze bij ezelstal Barg Dieks meer aanvragen. Die toegenomen interesse kan niet los van corona worden gezien. “Het is veel drukker geworden. Gezinnen willen toch iets leuks doen. Daarom kregen we meer aanvragen. Dit kan ook coronaproof, het is een buitenactiviteit. Vorig jaar werd het drukker, maar ook dit is een prima zomer.”

Filmrol voor Elsa
Elsa en Lola heten de ezels, die momenteel bij Barg Dieks leven. Elsa heeft inmiddels landelijke bekendheid verworven. Zij speelt namelijk mee in de film De Beentjes van Sint-Hildegard. “In de film loopt Elsa mee met Herman Finkers”, zegt Obdeijn. Momenteel is alleen Elsa beschikbaar voor de wandelingen. Zij kan dit probleemloos. “Lola is daar nog te jong voor. Zij is vier en heeft nog meer training nodig.” Het is bij Barg Dieks ook mogelijk de wandeling met de ezel op te luisteren met een gezellige ontvangst of nazit. “Op aanvraag organiseren we namelijk ook een hartelijk ontvangst met koffie en zelfgemaakte worteltaart.”

www.ezeltripje.nl

Door Stefan Wegdam

Meer berichten