<p>Nederland is een baken van licht in de nacht; het is zelden &eacute;cht donker wat een nadelige impact heeft op het bioritme van mens en dier. De Nacht van de Nacht vraagt hier aandacht voor.</p>

Nederland is een baken van licht in de nacht; het is zelden écht donker wat een nadelige impact heeft op het bioritme van mens en dier. De Nacht van de Nacht vraagt hier aandacht voor.

(Foto: Shutterstock)

De Nacht van de Nacht: een keer écht donker!

HOF VAN TWENTE - Natuur en Milieu Overijssel organiseert dit jaar de zeventiende editie van de Nacht van de Nacht. Deze zal gehouden worden op zaterdag 30 oktober. De nacht vraagt aandacht voor een serieus thema: lichtvervuiling.

Nederland is één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Het is zelden echt donker; zeker in stedelijk gebied. Te veel licht heeft een nadelig effect op het bioritme van zowel mensen als dieren. De Nacht van de Nacht moet mensen in de brede zin bewust maken van dit thema en wat zij zelf kunnen doen. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Een overzicht is te vinden op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten

Ook in Twente is de afgelopen jaren steeds meer bewustzijn gekweekt. Zo doen veel Twentse gemeenten al de straatverlichting deels uit tijdens de Nacht van de Nacht, maar ook andere overbodige verlichting zoals voor het aanlichten van monumenten. Ook zijn er door de jaren heen al veel overbodige lichtmasten weggehaald en is de verlichting zelf duurzamer gemaakt met mogelijkheden zoals dimmen naar een lager lichtniveau in de nachtelijke uren voor een lager energieverbruik.

Meer berichten