<p>Riky Schonenborg deelt kleding uit aan arme Roemenen. Foto: Raymond Wegdam.&nbsp;</p>

Riky Schonenborg deelt kleding uit aan arme Roemenen. Foto: Raymond Wegdam. 

(Foto: )

‘Ik blijf inzamelen voor Roemenië’

HENGEVELDE - Al jarenlang zet Riky Schonenborg (88) zich in voor Roemenië. Ze helpt de armste inwoners van dat land met het inzamelen van hulpgoederen. Haar wens was nog een keer naar Roemenië te gaan. Dat is gebeurd. Met haar zoon Robert, kleinzoon Stef en de plaatsgenoten Raymond Wegdam en zijn zoon Mart vertrok ze naar het land op de Balkan. Daar bezochten ze arme families. De dankbaarheid was groot. “Veel eenoudergezinnen leven in grote armoede. De mensen zijn heel blij met kleding en schoenen uit Nederland.”

De inwoonster van Hengevelde weet dat ze de armoede daar in haar eentje niet kan oplossen. Maar ze wil niet wegkijken voor de ellende. Alle hulp is welkom. Schonenborg begon meer dan dertig jaar geleden met deze liefdadigheid. “Dat was na de val van dictator Ceausescu, eind 1989. Niet lang daarna was er in Hengevelde een inzameling. Maar op dat moment wist ik eigenlijk niets van dat land.” Daar kwam verandering in. Schonenborg stuurde destijds bij de inzameling een kaart mee waarop haar adres stond. Niet veel later ontving ze een bedankbriefje in het Engels. Zo kwam ze in contact met een familie uit Covasna. Dat was het begin van een jarenlange band met het land dat ze nooit meer losliet. 

Het hulptransport uit Hengevelde was echter eenmalig. Schonenborg kwam vervolgens in contact met een liefdadigheidsorganisatie in Rijssen. “Daar heb ik meegeholpen met het inzamelen van spullen.” Aan steun uit haar woonplaats was geen gebrek. “Ik heb veel tassen met kleding gekregen. Die heb eerst nagekeken. Er moeten natuurlijk geen scheuren in zitten. Ook hoort het niet vies te zijn.” De Hengeveldse ging meerdere keren mee met het hulptransport. Maar de laatste keer was lang geleden. “Ik denk wel meer dan vijftien jaar geleden.” Toch wilde ze nog graag een keer naar Roemenië. Die wens zag ze in vervulling gaan dankzij de inzet van Raymond Wegdam. Hij organiseerde de reis. Het gezelschap vloog naar Boekarest, maar de hulpgoederen werden uitgedeeld in de regio Covasna. Schonenborg wist dat de armoede groot was. Maar toch schrok ze weer. “De armste mensen daar leven in grote armoede. Ze wonen in heel kleine huisjes en hebben bijna niets. Met kleding, schoenen en knuffels zijn ze heel blij.” Schonenborg is blij dat ze deze reis heeft kunnen maken. Maar ze wil nog niet stoppen met de inzameling. Nog steeds zijn bruikbare spullen welkom. “Ik blijf inzamelen. De goederen gaan naar Kleine Kracht in Hengelo. Kleine Kracht organiseert ook hulptransporten.”

Meer berichten