<p>Windturbines van een groot formaat: belangrijke energieopwekkers, maar is de mogelijke gezondheidsschade het waard?</p>

Windturbines van een groot formaat: belangrijke energieopwekkers, maar is de mogelijke gezondheidsschade het waard?

(Foto: )

Nieuwe actiegroep tegen windturbines

HOF VAN TWENTE - We moeten met zijn allen duurzamer leven. Ook het terugdringen van ons stroomverbruik en het opwekken van meer duurzame energie zijn belangrijke speerpunten. Maar de manier hoe we dit gaan doen, dáár is wel de nodige discussie op. Zo is er veel weerstand in Twente tegen de plaatsing van windturbines. Deze week ging een nieuwe actiegroep van start, die inwoners vertegenwoordigd uit Twickel, Hengelo en Borne.

Diverse gemeenten in de regio hebben plannen voor plaatsing van windturbines. Hoewel er ook veel zonnestroom-projecten gepland zijn, levert zonnestroom maar zoveel op. Om écht toe te komen tot een duurzamer energieketen zijn windturbines nodig zo beargumenteren zij. Eén turbine levert namelijk meer stroom dan 30.000 zonnepanelen. Argumenten tegen zijn er ook genoeg; zoals de horizonsvervuiling en mogelijke gezondheidsrisico’s voor mens en dier. De nieuwe actiegroep verzet zich tegen de plannen voor plaatsing van 250 meter hoge windturbines in Woolde, bij knooppunt Buren en op landgoed Twickel. De gemeente Hengelo heeft hier namelijk zoeklocaties aangewezen voor de plaatsing van twee windturbines met een voor Nederlandse maatstaven ongekende hoogte. Ook “Wind voor Buren” wil in Buren twee hoge windturbines plaatsen. De actiegroep is een initiatief van inwoners en ondernemers uit; Twickel, Woolde, Wensink Zuid, Woolderes, Bornsche Maten, Westermaat, Deldeneresch, De Veldkamp, Letterveld/Kerkedennen en Hengelose Es. Onder de naam “Actiegroep Geen Windturbines in Twickel, Hengelo en Borne” komen ze op voor de belangen van ruim 30.000 inwoners.

De actievoerders maken zich onder meer zorgen over het veelbesproken laagfrequent geluid en infrasoon geluid; onhoorbare, soms voeltbare trillingen. Deze zouden mensen ziek kunnen maken. Henk Dassen: “We moeten bijdragen aan de energietransitie, maar dat mag niet ten koste gaan van de gezondheid van omwonenden”. Zij beroepen zich onder meer op diverse wetenschappelijke studies die deze negatieve gevolgen van dit geluid aan zouden tonen. Diederik Neeb: “We kunnen en mogen al deze signalen niet negeren. Wij doen een beroep op de politiek om de inwoners van Borne, Hengelo en Hof van Twente te beschermen. Veilig wonen is een grondrecht en het is de plicht van de politiek om dit te waarborgen. Windturbines op deze locaties passen hier niet bij”. In lijn met de wetgeving in Denemarken, Polen en de Duitse deelstaat Beieren adviseren ook Nederlandse experts om bij de plaatsing van windturbines tien keer de hoogte van de windturbine aan te houden als relatief veilige afstand voor wonen en werken. In Hengelo zijn op basis van dit gegeven al twee locaties afgevallen. De actiegroep is een petitie gestart om aan de politiek duidelijk te maken hoe groot de regionale weerstand tegen de plannen is. Kijk op: www.TurbineAlarmTwente.nl.

Meer berichten