Foto:

Techniekhuisjes inspireren kinderen

Op dinsdag 12 oktober lanceren Tetem en bouwbedrijf Dura Vermeer een nieuw, gezamenlijk project: De Techniekhuisjes. Deze zijn ontwikkeld in het kader van het Techniekpact Twente, met als doel om kinderen in brede zin kennis te laten met techniek én duurzame bouw in het bijzonder.

TWENTE - Uit cijfers van onder meer het UWV blijkt dat er in Twente al jaren een groot tekort is aan technisch personeel in alle lagen van deze sector. Twente wil zich graag profileren als innovatieve, duurzame regio - wat staat of valt met voldoende mensen. Door kinderen al vroeg te inspireren op het gebied van techniek en innovatie kiezen zij later hopelijk wel een opleiding en beroep in deze richting.

Het Techniekpact Twente omvat initiatieven die bijdragen aan de werving, opleiding en behouden van technisch talent in de regio. Er liggen mooie kansen wanneer bijvoorbeeld onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden. Dura Vermeer’s Techniekhuisjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze techniek-kits laten kinderen zelf een huisje bouwen met diverse elementen die betrekking hebben op duurzaam bouwen. Zo leren de kinderen over aspecten zoals prefab materialen en duurzame zonne-energie. Zo zijn de kleine huisjes ook voorzien van een eigen zonnepaneeltje op het dak waarmee een lampje kan branden. 

De eerste kits worden op 12 oktober uitgereikt aan leerlingen uit de TOP-klas van Symbio Hengelo. Medewerkers Tobias en Geke van Dura Vermeer komen deze dan met een speciale auto brengen. Zij figureren ook in de tutorial-filmpjes die leerlingen bekijken bij het bouwen. Er zijn ook diverse andere pakketten beschikbaar. De kits worden op scholen ingezet, maar zijn ook voor particulieren te bestellen via www.tetem.nl/athome/make-ithome De kits kosten doorgaans ergens tussen de 1 en 7 euro, wat voor adressen binnen Overijssel ook nog eens inclusief verzending is. Voor de kosten hoeft men het dus niet te laten. Er zijn onder mee kits voor een fotonmobiel, lichtpiano en een 3D-kubus.

“We zien een groot tekort aan technisch personeel en vakmensen in de bouw, wat toeneemt als we nu geen actie ondernemen. De beroepsoriëntatie van kinderen start al vanaf hun 7e levensjaar. Door ze op een speelse en prikkelende manier nu al kennis te laten maken met nieuwe technieken en maakprocessen - zoals zonne-energie en prefab materialen - ontwikkelen ze een maker-mindset en leren belangrijke 21ste-eeuwse vaardigheden.” aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Meer berichten