<p>Koeien bekijken: dat kon op de weide van De Haverkamp. Hier staan enkele koeien van het bedrijf Pinkert. Foto: PR.&nbsp;</p>

Koeien bekijken: dat kon op de weide van De Haverkamp. Hier staan enkele koeien van het bedrijf Pinkert. Foto: PR. 

(Foto: )

Naar koeien en kalveren kijken

Na een onderbreking van een jaar kon er bij De Haverkamp in Markelo weer een fokveedag gehouden worden. Tientallen belangstellenden keken op de weide naast de sporthal naar koeien en kalveren. “Hiermee komen we als landbouw ook eens positief in het nieuws”, zegt organisatievoorzitter Gerwin Nijenhuis. 

MARKELO - De organisatie van de jaarlijkse fokveedag in Markelo was blij dat de boeren uit de omgeving weer hun mooiste koeien en kalveren konden laten zien. De fokveedag is een evenement waarbij boeren hun mooiste vee kunnen presenteren. Een jaar geleden kon het bij De Haverkamp niet doorgaan. Corona was spelbreker. “Maar we hebben wel een fokveedag gehouden. We deden het online. Vijftien bedrijven deden ieder met twee koeien mee. Zo hadden we toch nog een alternatief. Van de koeien werden opnames gemaakt”, zegt Nijenhuis. Voor de organisatie wordt het echter steeds moeilijker een fokveedag met veel koeien en kalveren te organiseren. Het aantal boerenbedrijven neemt af. Twee jaar geleden voor corona deden er nog 65 koeien mee. Nu zijn er 37 koeien en achttien kalveren. “Er zijn boeren gestopt en drie zijn er geëmigreerd naar Frankrijk, Denemarken en het noorden van Duitsland”, weet Nijenhuis. De toekomst van de boeren is onzeker. De reducering van de veestapel stemt tot bezorgdheid. “Daar wordt hier natuurlijk ook over gesproken op deze dag. Maar dit evenement is er vooral voor de lol. Boeren vinden het leuk hun koeien te laten zien. Sommige families maken er een familiedag van. Het is voor hen ook een uitje.”

Voorzitter Gerwin Nijenhuis hoopt dat de fokveedag bij De Haverkamp nog jarenlang gehouden kan worden. “Ik hoop dat wij dit over vijf of tien jaar hier nog zelfstandig kunnen organiseren”, zegt hij. Bij een aanhoudende daling van het aantal deelnemers zal de organisatie zich echter gaan buigen over de toekomst. Dan is samenwerken met een andere plaats een optie. “Met Holten of Laren bijvoorbeeld.”

Meer berichten