<p>Verreweg de meeste inbraken gebeuren op klaarlichte dag. Bijvoorbeeld wanneer u de kinderen naar school brengt.&nbsp;</p>

Verreweg de meeste inbraken gebeuren op klaarlichte dag. Bijvoorbeeld wanneer u de kinderen naar school brengt. 

(Foto: )

Nog veel misvattingen over inbraken

Deze week is de Week van de Veiligheid. De politie en gemeenten vragen aandacht voor thema’s zoals ondermijning, digitale criminaliteit maar ook inbraken. Zo zijn er volgens de gemeente nog vaak misvattingen op het gebied van inbraakrisico’s.

HOF VAN TWENTE - Uit cijfers van de politie blijkt dat er elk jaar weer een grote stijging is in de herfst en winter qua het aantal inbreken. Ze worden minder snel gezien in het donker en mensen leven meer binnen waardoor de sociale controle ook minder is. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op de risico’s.

Volgens de politie denken veel mensen dat inbraken met name ‘s nachts gebeuren. Dit is niet waar; verreweg de meeste inbraken vinden overdag en in de avond plaats. Slechts tien procent van inbraken gebeurt na middernacht. Daarnaast zijn inbrekers niet zo selectief in ieder huis valt wel wat te halen.

Ruim 90 procent van de inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Het type huis of het moment van de dag is voor deze groep minder belangrijk. Wel hoe makkelijk zij binnen kunnen komen of buit kunnen pakken. Zo is een openstaand raam haast een uitnodiging; ze kunnen zo naar binnen glippen om iets te stelen.

De gemeente biedt ook een gratis inbraakpreventiecheck aan. Een onafhankelijk adviseur van Noaberbouw die geen commercieel belang heeft geeft dan tips voor de veiligheid en verbeterpunten. Zo is het belangrijk om goed hang- en sluitwerk te gebruiken en deuren en ramen altijd goed af te sluiten. Wie een gratis inbraakpreventiecheck uit wil laten voeren kan bellen met Noaberbouw op 074-26 53 638 of email naar pkvw@noaberbouw.nl om een afspraak te maken.

Naast het altijd goed afsluiten en bewoond laten lijken van de woning zijn er ook andere tips die bij kunnen dragen aan de veiligheid. Zo is een waakzame buurt minder aantrekkelijk voor inbrekers. Sluit u bijvoorbeeld aan bij een WhatsApp-preventiegroep waarmee u elkaar kunt waarschuwen bij verdachte situaties. Ziet u iets verdachts? U mag dan ook altijd bellen met het alarmnummer 112. Dit vergroot de pakkans van mogelijke daders.

Meer berichten