<p>Een haard of houtkachel is behaaglijk, maar stoken is niet altijd verstandig zoals bij mist of windstil weer.</p>

Een haard of houtkachel is behaaglijk, maar stoken is niet altijd verstandig zoals bij mist of windstil weer.

(Foto: )

Oproep gemeenten: ‘stook bewuster om overlast te beperken’

De Twentse gemeenten, gezondheidsorganisaties en anderen roepen op om bewust om te gaan met het stoken van de open haard of houtkachel. Nu stoken mensen volgens het RIVM nog vaak op ongunstige momenten en met de verkeerde methode, wat kan zorgen voor gezondheidsklachten.

HOF VAN TWENTE - Uit cijfers van AgentschapNL blijkt dat er ruim 1,3 miljoen open haarden en houtkachels bij consumenten geïnstalleerd zijn. Dit komt neer op ongeveer een vijfde van alle woningen.

Hoewel veel mensen een houtkachel of open haard sfeervol vinden, zijn er ook veel mensen die er geen fan van zijn. Zo vraagt ook het Longfonds al jaren aandacht voor het stoken. Er zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte, voor wie houtrook extra ongezond is. Zo komt bij slechte verbranding bijvoorbeeld relatief veel fijnstof vrij, wat volgens het Longfonds weer zou kunnen zorgen voor onder meer astma, COPD en longkanker.

Ook de gemeente Hof van Twente wijst inwoners actief op de juiste stookmethode - en dat er momenten zijn waarop je beter niet kunt stoken. Zo is op www.stookwijzer.nu te zien wat de huidige luchtkwaliteit in de buurt is. Als het RIVM op basis van de luchtkwaliteit afraadt om te stoken zal dit hier als advies te zien zijn. U kunt dit ook vinden op www.rivm.nl/stookalert Er zijn ook diverse praktische tips om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Gebruik het liefst alleen droog en onbehandeld hout. Zorg voor een goede luchttoevoer en laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen. Ook kunt u een houtvuur het beste aansteken met kleine houtjes, door deze van bovenaf aan te steken. Een ander alternatief is natuurlijk het kopen van een gashaard of gaskachel die aanzienlijk schoner zijn qua verbranding, aldus het RIVM, fabrikanten en anderen.

Meer berichten