<p>Overijssel heeft de fervente wandelaar veel moois te bieden. Dit is ook wel duidelijk uit de groeiende populariteit van wandelroutes in onze regio.</p>

Overijssel heeft de fervente wandelaar veel moois te bieden. Dit is ook wel duidelijk uit de groeiende populariteit van wandelroutes in onze regio.

(Foto: )

Ommetje Kerspel Goor best scorende wandelroute in de regio

Het ‘Ommetje Kerspel Goor’ is de best scorende wandelroute in de regio. Maar lang niet de énige route die goed in de smaak valt bij het wandelend publiek. Ook Landschap Overijssel signaleert dat wandelen door de jaren heen populairder is geworden. Er is ook veel werk verricht om dit te bereiken.

HOF VAN TWENTE - Onze regio heeft op papier veel te bieden voor de wandelaar; mooie natuur, een brede cultuurhistorie en interessante plekken. Om deze ook echt te vinden zijn goede wandelroutes belangrijk om deze te ontsluiten. Vijf jaar geleden werd daarom het nieuwe wandelroutesysteem opgezet door Landschap Overijssel. Inmiddels zijn meer dan twee miljoen routes gedownload.

Om wandelaars te inspireren werd ook de routeapp ‘Wandelen in Overijssel ontwikkeld. Een groep vrijwilligers ging aan de slag om meer dan honderd routes hierin vast te leggen. ‘Steeds meer wandelaars en fietsers gebruiken onze routes om zich te laten informeren over bijvoorbeeld het beheer en behoud van de natuur, cultuurhistorische en andere ‘leestekens’ in ons landschap en het herkennen van dieren en planten in de buurt.”, aldus Landschap Overijssel.

De corona-pandemie gaf een flinke impuls aan het gebruik van de routeapp; dit gaf ontspanning en afleiding gedurende de lockdowns. Maar ook daarna zijn mensen fanatiek blijven wandelen, zo blijkt. Het aantal downloads per maand stijgt nog steeds; van zo’n 15.000 per maand in 2018 naar maar liefst 70.000 per maand in 2021.

Het Hilligenpad dat door Noordoost-Twente trekt, een vijfdaagse bezinningsroute van 98 kilometer, is erg populair. Verder zijn de ‘Umfassungsweg’ over landgoed Twickel en de wandelroute in het Natura 2000-gebied Aamsveen ook geliefd bij de wandelaars. Het best scorende ommetje in de routeapp is ‘Ommetje Kerspel Goor’. De app ‘Wandelen in Overijssel’ is gratis te downloaden via de app-store van de telefoon of tablet. Er is ook een variant voor fietsers: ‘Fietsen in Overijssel’. www.landschapoverijssel.nl/routes

Meer berichten